Meny
Välkommen till Lao Wai
Lao Wai är en kinesisk vegetarisk restaurang. Våra rätter
är särskilt utvalda för att ge känslan av det
genuina kinesiska köket.
För att förhöja den känslan rekommenderar vi
dig att »äta kinesiskt« såsom kineserna gör.
Det betyder att i ett sällskap på två eller flera,
beställer man olika rätter som sedan delas av alla. I
Kina finns inte »min« mat och »din« mat
på olika fat, utan rätten placeras i mitten av bordet
och alla i sällskapet tar lite från fatet till sin egen
risskål. Maten äts sedan ur risskålen med pinnar
och då och då fyller man på från mittenrätten.
När de andra rätterna kommer äts de på samma
vis. På det här sättet får alla smaka på
allting.
Lägg märke till att rätterna inte serveras samtidigt.
Varje rätt tillagas individuellt och serveras en åt gången
och bör ätas utan dröjsmål. Tiden mellan tillagningen
och inmundigandet måste hållas till ett minimum för
att inte förlora smak och konsistens. Detta är ytterligare
ett skäl att äta kinesiskt: inget dröjsmål
och maten är alltid fräsch, direkt från woken.
Finns det något bättre sätt att avnjuta en måltid?
Alla våra rätter är veganska.
Vi använder inte natriumglutamat.
FÖRRÄTTER
1. Hai Dai Dou Bao Kombu-alger och tofublad stuvas i kryddad sojasås
och toppas med sesamfrö och salladslök. 120:
2. Ma La Hou Tou Gu Kinesisk taggsvamp marineras i chili-och Sichuanpepparolja,
koriander och rostad vitlök. Serveras med jordnötter
och salladslök. 120:
3. Liang Ban Dou Fu Silkeslen tofu serveras med tångkaviar, noriflingor, sesamfrö
och grön löksås. 110:
4. Liang Ban Ju Ruo Si Shirataki nudlar, sojaprotein, vitlök och koriander marineras
i en kryddig chili-lime sås 110:
SOJAPROTEINRÄTTER
Till våra sojaproteinrätter använder vi GMO-fritt
sojaprotein.
12. Gong Bao Su Ji Populär Sichuanrätt med sojakyckling, torkad chilipeppar, vitlök,
paprika, champinjoner, minimajs och rostade jordnötter i en
kryddstark sås. (Chilipepparn rostas lätt i olja för att smaksätta
rätten, de ska ej ätas.) 260:
13. Sha Cha Su Rou Sojakött stuvas med shiitake, vattenspenat, kinakål, taro och
broccoli i en smakrik sås. 260:
15. Yu Xiang Su Ji Kryddstark Sichuanrätt med sojakyckling, molnöronsvamp,
bambuskott, vattenkastanjer, salladslök, chili, vitlök,
ingefära och basilika. 260:
16. Zi Ran Su Rou Kryddstark och smakrik sojakötträtt från Xi�an med paprika, rödlök,
long beans, chili, vitlök, kummin och koriander. 260:
TOFURÄTTER
Till våra tofurätter använder vi färsk ekologisk
tofu.
21. Xiang Shao Dou Fu Mild och smakrik tofurätt med färsk shiitake, salladslök,
vitlök, koriander, selleri och sesamfrö. 250:
22. Ma Po Dou Fu Populär tofurätt från Sichuan. Kryddstark och aromatisk
med sojaköttfärs, chilibönsås, vitlök, ingefära, salladslök och
Sichuanpeppar. 250:
24. Jia Chang Dou Fu Kryddstark Sichuanrätt med rökt tofu, taro, shiitake, chili, minimajs,
vitlöksskott, sockerärtor och svarta bönor. 270:
25. Qing Hui Bai Ye Mild och delikat rätt med bai ye (en len och mör tofuprodukt),
färsk shiitake, enokisvamp, ginkgonötter, pak soi och gojibär. 270:
26. Hai Xian Dou Fu »Havets frukter« (sojascampi, wakame-alger och ostronskivling),
pak soi och mjuk tofu tillagas i en ingefära-salladslöksås. 270:
ÖVRIGA RÄTTER
32. Shi Jin Chao Gu Färsk shiitake och andra delikata svampar wokas med
vitlök, chilipeppar och basilika (alt. koriander). 260:
33. Ma Yi Shang Shu Kryddstark rätt från Sichuan med glasnudlar, sojaköttfärs,
chilisås, vattenkastanjer, sojabönor, lime och koriander. 250:
34. Qing Chao Shu Cai Blandade grönsaker wokas med vitlök och ingefära.
230:
35. Kong Xin Cai Morning glory (asiatisk vattenspenat) snabbwokas med
chilipeppar och vitlök.
190:
36. Ru Yi Hui Cai Pak soi, sparris och strimlad sojaskinka snabbwokas
med vitlök, ingefära och morotsolja. 230:
EFTERRÄTTER
41. Bing Qi Lin
Vår egen hemgjorda glass.
Sojamjölkbaserad glass
• Pistasch – kardemumma – bergamott
• Apelsin – chili – ingefära 90:
Kokosmjölkbaserad glass
• Kaffe – palmnektar
• Pandanblad (en aromatisk tropisk växt) 90:
Rismjölkbaserad glass
• Litchi – citrongräs
• Sött sak� – rom – russin 90:
KAFFE
Vårt kaffe är en blandning av två ekologiska kaffebönor från utvalda gårdar i Brasilien och Panama. Rostad av Sveriges främsta kaffehantverkare
David Haugaard.
Espresso
Elegant bärig med saftig sötma och mjuk syra.
30:
Cappuccino
Med vår färska hemgjorda sojamjölk förvandlas denna cappuccino till en krämig och chokladig »efterrätt«.
40:
TE
E = Ekologiskt
1. Tie Guanyin Li Li Xiang (oolong) Fujian, Kina (E)
Ett Tie Guanyin av mycket hög kvalitet som har mjuka och fylliga
aromer med inslag av syren och kronärtskocka samt en lång och
gräddig avslutning. Kinas mest berömda oolongte och ett utmärkt
val till både milda och kryddiga maträtter.
90:
2. Hong Dancong (svart oolong) Guangdong, Kina (E)
Fenixberget i norra Guangdong är känt för sina exklusiva oolongt�er
som tillverkas av blad plockade från gamla teträd. I detta fall har teblad
som traditionellt används för att tillverka oolong använts för att tillverka
ett sällsynt och utsökt svart te. Här finns en fruktighet som minner om
lychee och persika och en mjuk, fyllig och lång smak.
90:
3. Gaoshan Wulong (oolong) Taiwan
Ett höghöjdsoolong från Alishan bergsområde i Taiwan med rena
flyktiga och fräscha aromer av liljor och kronärtskocka och en lång
och mjuk avslutning.
90:
4. Sencha Kirishima (grönt) Kagoshima, Japan (E)
Ett japanskt grönt te från landets södra spets. De späda bladen har
ångats varsamt och teet uppvisar en uppfriskande smak med en mjuk
och klar grönska.
90:
5. Jasmine Pearls (grönt) Fujian, Kina
Ett förstklassigt grönt te som handrullas till små pärlor och smaksatts
upprepade gånger med doft från färska jasminblommor. Det är mjukt
och friskt med ljuvliga jasminaromer och är utmärkt val till både milda
och kryddiga maträtter.
90:
6. Bai Mu Dan (vitt) Fujian, Kina
Bai Mu Dan passar bäst till de mildare rätterna och är en utmärkt introduktion
till vita t�er. Det är odlat i ursprungsområdet för vitt te och består
av en späd vårskörd där endast knopp och två blad plockats. Sammetslen
munkänsla och subtila aromer av aprikos parat med en mjuk nötighet.
90:
7. Zhengshan Xiaozhong Teji (svart) Fujian, Kina (E)
Många har druckit Lapsang Souchong, men få har provat originalet
från Wuyiberget. Zhengshan Xiaozhong Teji görs på den spädaste
vårskörden och till skillnad från lägre grader genomgår detta te inte en
rökningsprocess. Det har en mjuk och välbalanserad smak med en
elegant fruktighet och endast en antydan av rökta toner. Ett ypperligt
val till Sichuan-rätterna.
90:
8. Man Lai Shan 2010 (púer) Yunnan, Kina (E)
Ett ypperligt årgångste från 2010 med fyllig och kraftfull kropp, inslag
av torkade frukter och en antydan till rökighet. Bladen skördas från vildväxande
gamla teträd i Yunnanprovinsen. Passar särskilt bra till de mer
kryddstarka rätterna.
90:
Vi serverar även ett urval av vin och öl
|